BIP: Rosenheim

Omschrijving:

In mei 2023 nam ik deel aan een intensieve week vol educatieve en praktische activiteiten aan de Technische Hochschule Rosenheim. Deze week was gericht op het ontwikkelen van businessmodellen en strategieën binnen de context van nieuwe technologieën zoals de metaverse. Doelstellingen van de activiteit waren het begrijpen en toepassen van het Business Model Canvas (BMC) en het ontwerpen van waardeproposities. Mijn persoonlijke doelstellingen omvatten het verbeteren van mijn vaardigheden in teambuilding, netwerken en het effectief presenteren van business ideeën. Het echte hoofddoel van deze week was eigenlijk gewoon een leuke week hebben en nieuwe studenten ontmoeten van verschillende landen. Ik ben samen met lector Jan Castermans en 3 vrienden die ik voorheen al kenden van PXL naar Rosenheim gegaan.


Kern:

We kamen al aan op zondag, een dag voordat de BIP begon. Ik ben met een aantal vrienden samen met de auto naar Rosenheim gereden, dit was een rit van ongeveer 6u met meer dan 800km. De andere PXL-DIGITAL studenten zijn met de trein gekomen. We hebben de namiddag samen gespendeerd en hebben rondgelopen in de stad om elkaar beter te leren kennen.

RosenheimRosenheim

De week startte op maandag met een introductie tot het Business Innovation Program (BIP) en een sessie over nieuwe bedrijven in de metaverse, gepresenteerd door PXL. Deze sessie opende mijn ogen voor de zakelijke opportuniteiten binnen de metaverse en hoe bedrijven kunnen innoveren door gebruik te maken van digitale technologieën. Ik kende voorheen al heel wat van de metaverse maar dit was voornamelijk business to consumer gericht en de BIP ging voornamelijk over hoe de metaverse aantrekkelijk kan zijn voor bedrijven.

Hierna werden we opgedeeld in teams, de teamverdeling was zodanig gemaakt dat iedereen met studenten van elke school zat en daardoor dus moest samenwerken met verschillende culturen. Ikzelf zat in een team met iemand PXL, Kroatië, Egypte en iemand van Duitsland.

Na de lunchpauze was er een interactieve sessie over het BMC Framework en de introductie tot Value Proposition, gegeven door docenten van zowel Algebra University College als TH Rosenheim. Hier leerde ik hoe essentieel een duidelijk gedefinieerde waardepropositie is voor succes in de markt. Hierna begonnen we met ons team om te brainstormen over een idee met het BMC en Value Proposition. Die moesten we invullen en al even kort presenteren aan de andere groepen.

Rosenheim

Dinsdag en woensdag stonden in het teken van verdere uitwerking van het BMC en de value proposition. Tijdens deze sessies werkten we intensief samen in groepen om onze ideeën te verfijnen en voor te bereiden op de Pitch Battle later in de week. Woensdagvoormiddag moesten we ons BMC en Value Proposition presenteren voor de andere groepen en kregen we feedback die we konden gebruiken voor de volgende dagen.

Woensdagmiddag hebben we aan teambuilding gedaan met een wandeling in de Alpen en diner bij het skiresort. De wandeling was redelijk moeilijk omdat het heel glad was in de bergen, hierdoor moesten we elkaar veel helpen en dit heeft ervoor gezorgd dat de band tussen iedereen nog sterker is geworden. De avond hebben we afgesloten met een gezellige drink en eten in een skihut, dit was de eerste keer dat we bewust hebben gekozen om niet enkel bij onze eigen landgenoten te gaan zitten maar ook gaan zitten bij studenten van andere landen.

Donderdag was gericht op de ontwikkeling van go-to-market strategieën, waarbij we leerden hoe producten effectief in de markt gezet kunnen worden. De dag eindigde met een sessie over Pitch Prep en Storytelling door PXL, wat mij voorbereidde op het presenteren van ons groepsproject. Tijdens de namiddag konden we onze presentatie nog even fine-tunen en morgen was het zo ver.

Rosenheim

De week eindigde met de Pitch Battle, waar elk team zijn businessplan presenteerde voor een jury van professionals, waarvan Mr. Joeri Gerrits deel van was. Dit was een kans om alles wat we geleerd hadden in praktijk te brengen en feedback te ontvangen van experts, wat enorm waardevol was voor mijn professionele ontwikkeling.

Rosenheim

De week sloot af met een bezoek aan BMW-World in München op zaterdag, waar we inzicht kregen in hoe een toonaangevend bedrijf innovatie beheert en toepast in de praktijk. Dit was voornamelijk als beloning voor de intensieve week waar een heel bedrijf hebben mogen pitchen.

Rosenheim
Reflectie:

Mijn ervaring in Rosenheim, tijdens een schoolreis met PXL, was geweldig. Deze zal ik zeker nog lang herinneren. Aanvankelijk was ik sceptisch over de reis, vaak denkend aan schoolreizen als saai en weinig verrijkend. Echter, deze reis overtrof al mijn verwachtingen en veranderde mijn vooroordelen volledig. Ik leerde niet alleen meer over het BMC en Value Propositions, maar ook hoe effectief te pitchen, wat essentiële vaardigheden zijn binnen de IT.

Het meest leerzame aspect was echter de internationale samenwerking met diverse studenten. Dit bracht initieel uitdagingen met zich mee, voornamelijk door de taalbarrières binnen onze groep. Hoewel iedereen een basisniveau van Engels sprak, bemoeilijkte de verschillende taalachtergronden de communicatie aanvankelijk aanzienlijk. Dit was vooral merkbaar wanneer complexere concepten moesten worden uitgelegd of begrepen. In het begin vond ik het zelf ook moeilijk om mijn ideeën in het Engels te verwoorden. Echter, na enkele uren en vooral vanaf de tweede dag, begon de communicatie vloeiender te verlopen toen ik meer gewend raakte aan de nieuwe omgeving en de dynamiek binnen de groep.

Deze reis was niet alleen verrijkend, maar het was ook een cruciale ervaring voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Terugkerend van deze reis merkte ik dat ik aanzienlijk gegroeid was in mijn soft skills en persoonlijke zelfverzekerdheid. Ik koos ervoor deze activiteit in mijn portfolio op te nemen omdat het een belangrijke mijlpaal markeert in mijn academische carrière. De uitdagingen en overwinningen van deze reis hebben mij geholpen mijn vaardigheden in internationale communicatie en samenwerking te verbeteren, wat directe links heeft met de competenties die vereist zijn in mijn studie.