Coinz

Omschrijving:

Coinz was een kleine side-project dat ik als idee had in het middelbaar en toen ook heb uitgevoerd. Het doel was oorspronkelijk dat ik een echt project ging opzetten zodat ik meer kon leren over programmeren in een groter project waar ik meerdere maanden aan bezig kon zijn. Ik heb het hele project volledig alleen ontwikkelt.


Kern:

Coinz is een Discord-bot die functioneert als een real-life simulator binnen een Discord community. Coinz is ontworpen om gebruikers amusement te bieden door middel van interactieve spelletjes en economische activiteiten, waarbij alles draait om virtueel geld genaamd Coinz. Gebruikers kunnen deze bot gratis toevoegen aan hun eigen Discord-server.

De functionaliteit van Coinz is verdeeld over veertig verschillende commando's, ondergebracht in vier hoofdcategorieën. De eerste categorie bevat algemene commando's waar gebruikers virtueel werk kunnen vinden, kleine taken kunnen uitvoeren, geld kunnen stelen of bedelen bij andere gebruikers en zelfs producten kunnen kopen en verkopen in een virtuele winkel. Daarnaast is er een virtuele bank, de Coinz Bank, waar gebruikers hun geld veilig kunnen bewaren zonder risico op diefstal van andere gebruikers.

De tweede categorie omvat diverse games, variërend van casinospellen zoals blackjack, roulette en slotmachines, tot eenvoudigere spellen zoals steen-papier-schaar en OXO. Voor veel van deze spellen is ook een multiplayer optie beschikbaar, waarbij automatisch een sessie wordt opgezet voor de spelers.

De derde categorie is gericht op business. Gebruikers kunnen hun eigen bedrijf starten, fabrieken kopen, en personeel aannemen. Er is zelfs een optie om als boer aan de slag te gaan, waarbij men land kan kopen en gewassen kan verbouwen en oogsten.

Coinz

De laatste categorie heeft betrekking op financiën, waar gebruikers kunnen handelen in aandelen en cryptocurrency. Hoewel de transacties met virtueel geld plaatsvinden, zijn de aandelen en crypto's gekoppeld aan hun werkelijke, actuele marktwaarden. Dit stelt gebruikers in staat om op een risicovrije manier ervaring op te doen met investeren.

Coinz

De ontwikkeling van Coinz begon als een project tijdens het zesde middelbaar, toen ik ontdekte dat ik een talent had voor programmeren na een eerste kennismaking met Arduino. De initiële versie van Coinz werd geschreven in Python, maar na een jaar heb ik besloten om de bot volledig te herschrijven in JavaScript. Ik maakte hierna ook gebruik van React om een website te bouwen en leerde hoe OAuth-authenticatie werkt door de implementatie van een "Login via Discord"-functie.

Na verloop van tijd ben ik echter overgestapt van JavaScript naar TypeScript. Dit besluit was gebaseerd dat JavaScript niet type-safe is, wat in TypeScript wel het geval is. De overgang naar TypeScript bood een stabielere basis voor mijn project, vooral toen ik de principes van Object-Oriented Programming (OOP) toepaste, iets wat we op school leerden. Echter, door ervaring en verdere ontwikkeling ben ik uiteindelijk overgestapt van OOP naar functioneel programmeren. Ik kwam tot de conclusie dat, hoewel vaak geleerd wordt dat OOP de beste benadering is, het niet altijd de meest effectieve methode is voor elke toepassing. Voor Coinz bleek functioneel programmeren een efficiëntere oplossing te bieden.

In de meest recente versie van Coinz heb ik een compleet nieuwe website ontwikkeld, waarbij ik gebruik heb gemaakt van de nieuwste webtechnologieën, waaronder server-side rendering en partial pre-rendering met Next.js. Deze technieken zijn cruciaal voor het verbeteren van de laadtijden en optimaliseren van de gebruikerservaring, vergelijkbaar met hoe grote applicaties zoals YouTube en Google deze implementeren. De implementatie van deze geavanceerde functies heeft mij dieper inzicht gegeven in de moderne webarchitectuur, wat mijn vaardigheden als webontwikkelaar aanzienlijk heeft versterkt.

Coinz

Daarnaast introduceerde ik met deze website-update een premium versie van Coinz, waarbij gebruikers zich kunnen abonneren om toegang te krijgen tot exclusieve functies. De integratie van een betalingsprovider om deze abonnementen te beheren was een complexe uitdaging, gezien de noodzaak om betrouwbare en veilige transacties te garanderen. Het succesvol implementeren van dit betaalsysteem heeft niet alleen de functionaliteit van Coinz uitgebreid, maar mij ook waardevolle ervaring opgeleverd in het werken met Stripe en LemonSqueezy om betalingen mogelijk te maken.


Reflectie:

Coinz is uitgegroeid tot een platform met meer dan 600.000 gebruikers en is getransformeerd van een monolithische applicatie naar een systeem gebaseerd op microservices. Dit bracht enkele uitdagingen met zich mee. Het beheren van een applicatie als Coinz vergt meer dan enkel programmeren; het omvat eigenlijk het opzetten van een volledig bedrijf. Dit betekent dat ik me moest verdiepen in zaken zoals belastingen en marketing. Het combineren van dit alles met mijn studie en hobby's was een uitdaging, maar door een strikte planning en het dagelijks reserveren van tijd voor prioritaire taken, slaagde ik erin mijn doelen te bereiken.

Een van de grootste technische uitdagingen was het onderhouden van de groei van Coinz door over te schakelen op het gebruik van clusters, een concept dat ik zelfstandig heb moeten leren buiten mijn studierichting applicatieontwikkeling om. Dit wordt namelijk geleerd in de opleiding Systeem en netwerkbeheer, ik heb een aantal vrienden die deze opleiding volgen dus als ik vragen had kon ik altijd even hulp vragen. Na veel proberen kreeg ik Coinz werkende in meerdere clusters. Daarnaast was het handhaven van motivatie en discipline een persoonlijke uitdaging, vooral omdat het project als hobby begon en er geen externe deadlines waren. Dit heb ik aangepakt door zelf deadlines te stellen, een strikt slaapschema aan te houden, wekelijkse planningen te maken en afleidingen zoals games en sociale media te minimaliseren.

Van deze ervaring heb ik veel geleerd, vooral omdat ik vaak technieken toepaste voordat ze in mijn opleiding aan bod kwamen. Ik heb me ook moeten verdiepen in onderwerpen die niet aan bod komen in de opleiding, zoals SEO, optimalisatie van prestaties, echt JavaScript gebruiken, en het onderhouden van een applicatie op grote schaal. Het werken aan Coinz heeft mij niet alleen veel voldoening gegeven, maar ook een diepgaande impact op mijn professionele ontwikkeling en kennis.

Ik heb ervoor gekozen deze activiteit te bespreken in mijn portfolio omdat Coinz fundamenteel heeft bijgedragen aan mijn begrip van programmeren en vele andere technische vaardigheden. Het project heeft mij niet alleen voorbereid op mijn studie aan de PXL, maar gaf mij ook praktische ervaring met Linux, clusters, DevOps, projectmanagement, ondernemerschap, marketing en financiën.